Je toekomst maak je zelf!

toekomst maak je zelf

Regelmatig krijg ik de vraag, van starters of mensen die een baan hebben die hen niet zo ligt, hoe ik aan zo’n leuke baan kom. Nou, daar is bij mij ook een aantal jaren aan vooraf gegaan, 5 jaar om precies te zijn. De eerste jaren na mijn afstuderen hield ik hier een blog over bij, genaamd MyWayToTheTop. Omdat het onderwerp nog steeds actueel is voor velen van jullie, deel ik bij deze het blog (2012) Mijn carrière mét een korte update.

_______________________________

Op de peuterspeelzaal mocht je op de stoel staan als je jarig was en zeggen “Als ik later groot ben wil ik…. worden”. Ik weet nog goed dat ik antwoordde “huisvrouw”. Omdat ik zo graag wou afwassen en stofzuigen, allemaal dingen die ik nog niet mocht doen van mijn moeder.

Op de basisschool wou ik van alles worden, van ballerina tot astronaut, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat ik gewoon ‘directeur’ wou worden net als mijn vader. Want dan kon ik centjes tellen, net zoals papa dat doet. Later besefte ik dat ik niet perse directeur wou worden, maar dat ik graag leiding geef. En dan heb ik het niet over leiding geven in de vorm van tegen mensen zeggen wat zij moeten doen. Nee, ik wil ze graag trainen, begeleiden en alle handvatten aanreiken om te kunnen groeien. Zodat we allemaal tevreden zijn en vol gas willen gaan. Dit kan je natuurlijk doen als leidinggevende op een afdeling of als je voor jezelf gaat beginnen. Maarja hoe kom je als pas afgestudeerde aan zo’n functie?

Eerste baan

Toen ik in 2008 mijn Bachelor Communications behaalde, zaten we in de crisis en kon ik, zonder ervaring, niet aan de slag in dit vakgebied. Maar ik was niet getreurd want nog voor ik mijn papiertje had kreeg ik een baan aangeboden bij STER als Sales Executive Televisie. Mijn vliegende start in de media kwam van de grond, en ik was erg tevreden. Ik plande reclamecampagnes in op de zenders van de publieke omroep. Soms naar een feestje hier en daar. En ik dacht dat mijn carrière niet beter kon beginnen.

Zoektocht naar een baan in de marketing communicatie

Maar na een jaar begon toch de Marcom aan mij te knagen. Ik besloot een balletje op te gooien bij wat mensen en al snel hoorde ik dat ze bij Toerkoop tijdelijk een Marketing Communicatie & Sales medewerker zochten. Gelukkig mocht ik hier op gesprek komen en diezelfde week was de deal rond. Een maand later ging ik vol enthousiasme aan de slag. Ik heb hier zoveel geleerd en het zo naar mijn zin gehad. Alle aspecten waar ik voor had gestudeerd kwamen hier in terug. Van het schrijven van artikelen voor een magazine, het schrijven/vormgeven en versturen van (interne)nieuwsbrieven, mede-vormgeven van websites, schrijven van webteksten, designen van diverse uitingen tot aan het organiseren van een beurs. Ik vond het dan ook erg jammer toen de periode erop zat.

Vol goede moed, want ik had inmiddels wel ervaring op mijn cv staan, ging ik op zoek naar een nieuwe marcom baan. Maar ik kreeg of geen reactie op mijn sollicitaties of een standaard mailtje dat er andere kandidaten waren die beter aansloten op het profiel. De crisis was nog in volle gang, dus ik besloot om dan toch in de media te solliciteren omdat ik hier een netwerk in had opgebouwd. En al snel kon ik op gesprek komen bij National Geographic Channel. Wat wou ik die baan graag want die naam zou zo mooi op mijn cv staan! Na een week kwam het goede nieuws, ik kon direct aan de slag. In afgelopen 2,5 jaar heb ik veel meegemaakt en geleerd. We hebben een naamswijziging gehad naar FOX International Channels Benelux, een naam die nog mooier staat op je cv. Het bedrijf is erg gegroeid en groeit nog steeds, waardoor er genoeg kansen en mogelijkheden zijn om aan te pakken. Daarom zit ik hier goed op mijn plek.

Werk aan je CV

Ik heb de vrijheid om veel te leren en dat bevalt me erg goed. Maar toch begint mijn voorliefde voor marcom weer op te spelen. In mijn huidige functie kan ik veel capaciteiten ontwikkelen waar ik later iets aan heb. Alleen blijft het opbouwen van marcom ervaring nu achter. Ik doe wel Freelancewerk, iets dat goed op je cv staat. En een manier om toch ervaring op te doen. Dus wie weet.. ooit in de toekomst. Maar vergeet niet de toekomst komt niet naar je toe. Je toekomst maak je zelf!

Update(2016):

Sinds mei 2013 ben ik werkzaam in de marcom bij een (web)winkel en dit bevalt me heel erg goed. Ook hier kreeg, en krijg, ik de vrijheid om iets op te bouwen, een marcom afdeling. En nu, na 3 jaar vervul ik een coördinerende rol communicatie-breed over de diverse afdelingen. Dit vind ik echt mega gaaf om te doen! Met ons allen, als één team, ervoor zorgen dat alles goed draait, én het nog beter en efficiënter wordt. Door alle ontwikkelingen die er blijven spelen in zowel de marcom, e-commerce als in de (e)tail kan ik hier echt nog wel een aantal jaren mijn passie uitoefenen. Key? Doen wat je echt leuk vind en dan vind je die ene vette baan echt wel!

Update 2 (2018):

Nu 2 jaar later (ja ik werk al 5 jaar bij die (web)winkel) ben ik Marketing Communicatie & E-commerce manager. Ik ben verantwoordelijk voor de strategie, de e-commerce processen, de marketing en de uiteindelijke sales targets. Key? Ik doe nog steeds wat ik een kick van krijg!

Speciaal voor jou

2 reacties

Geef een reactie