Voorbereiden op de bevalling

eMyLife-header-voorbereiden bevalling

Tot nu toe heb ik niet echt nagedacht over de bevalling, maar nu we 36-weken zwanger zijn komt het toch wel erg dichtbij. Ben ik wel goed voorbereid? Zijn vriendlief en ik samen wel goed voorbereid? Wanneer ben je eigenlijk goed voorbereidt? En kan je je eigenlijk wel voorbereiden op een bevalling?

Voorbereiden op de bevalling

Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik van het voorbereiden en plannen ben. Soms kan ik hier best in doorslaan haha Op mijn werk is het wel van belang om alles tot in de puntjes uit te denken. Maar privé mag ik de teugels weleens laten vieren. Gelukkig laat ik de zwangerschap lekker over me heen komen. Natuurlijk lees ik elke week trouw wat desbetreffende zwangerschapsweek te gebeuren staat met de ontwikkeling van de baby en mijzelf, en wat er geregeld moet worden. En ook heb ik mij in het 1ste trimester gelijk verdiept in wat ik wel en niet mag eten. Because i love food!! Ook is Google mijn grote vriend met kwaaltjes en dingetjes, waarbij altijd de conclusie was; het hoort erbij! Maar verder, heb ik er weinig aandacht aan besteedt. Tot nu!

Hoe heb ik me voorbereid?

 1. Zwangerschapsyoga.
  Ik heb 10 lessen zwangerschapsyoga gevolgd. Dit meer om mijn lichaam soepel te houden en tools te hebben voor pijntjes in mijn rug. Maar ik was blij verrast toen bleek dat ze hier ook de bevalling met je doornemen en welke oefeningen en ademhalingstechnieken je kan gebruiken tijdens de verschillende fases. Deze cursus is afgesloten met een partnerles waarbij vriendlief tools heeft gekregen om mij te ondersteunen tijdens de bevalling. En ik moet zeggen hij komt er makkelijk vanaf haha Hij vond het zelf ook nuttig omdat het heel praktisch was.
 2. SamenBevallen cursus.
  Ook komt er 3x een bevallingscoach van Samen bevallen bij ons thuis om ons beide voor te bereiden. De 1ste keer vroeg vriendlief hoe lang het duurde. Ik dacht een uurtje. Die avond kwam ze en we hebben 1,5 uur(!) theorie gehad en nog zo’n 45 minuten oefeningen. Het was een lange avond maar we vonden het beide heel nuttig! Komende week hebben we les 2; 8-10cm en persfase. De week erna komt ze nog voor uitleg over borstvoeding, want als het lukt wil ik dat graag gaan geven. Ik ben benieuwd of het net zo nuttig wordt als de eerste les. Vast wel!
 3. Boek ‘Veilig bevallen’.
  Ok, een boek blijft eenVeilig bevallen en is geschreven door een persoon met een mening gebaseerd op haar ervaring, in dit geval, als verloskundige. Maar toch was het een zeer nuttig boek om te lezen. Je begrijpt beter wat er gebeurt met je lichaam en dat bevallen een normaal proces is. (Thank Raoon voor de tip en het lenen van het boek!)
 4. Workshop Begrijp je baby.
  Dit was een gratis workshop aangeboden door Babycare kraamhulp. Er werd uitgelegd hoe je babytaal kan begrijpen. Was het nuttig? Tja, met logisch nadenken kom je op dezelfde antwoorden. (Misschien dachten meer mensen er zo over want een paar weken later stond op haar Facebook dat ze stopte met deze workshops)

Conclusie: tja wat kan je voorbereiden voor de bevalling? Als alles goed gaat doet je lichaam het werk helemaal uit haarzelf. Magisch he!. Net zo magisch als de baby die helemaal zelf in je buik groeit. Waarom dan toch voorbereiden? Vriendlief en ik vinden het fijn om te begrijpen en te weten wat er lichamelijk gebeurt tijdens de bevalling én wat de tools zijn om hiermee om te gaan… En dan nog…. Je kan jezelf zo goed voorbereiden als je wilt, hoe je daadwerkelijke bevalling verloopt??? Dat kan je toch niet voorspellen. Hihi. So we’ll see. Ik bereid me voor op een dag helse pijn, dan kan het ‘hopelijk’ alleen maar meevallen 🙂

 

Speciaal voor jou

Geef een reactie