Mijlpalen tijdens je zwangerschap

mijlpalen tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap duurt 9 maanden, om precies te zijn 40-weken. Nu begrijp ik eindelijk wat x aantal weken zwanger zijn betekende voor vriendinnen en nichtjes. Ik rekende het altijd weer om naar maanden, maar daar doe je je zwangerschap eigenlijk te kort aan. Alle mijlpalen tijdens je zwangerschap zijn op weken vastgesteld.

Mijlpalen tijdens je zwangerschap

Toen we net wisten dat we zwanger waren, 5 jan j.l., duurde het nog ruim 8 maanden. Zeeën van tijd dus. En ik merkte dat ik steeds naar diverse mijlpalen toe leefde. Welke mijlpalen tijdens je zwangerschap zijn dit?

  • Een positieve test in handen hebben! Daar begint het mee ?

  • De 8-weken echo; dit was onze eerste afspraak bij de verloskundige. En het hartje van onze kleine was al luid en duidelijk te horen.

  • De 12-weken echo; dan mag je het iedereen vertellen.

  • Zwangere buik zichtbaar; met 14 weken. Als ik die foto nu zie, stelde dat echt nog niks voor.

  • Week 16; shoppen voor positiebroeken! Nou de zwarte jeans met scheuren heb ik nooit gevonden 🙁

  • De geslachtsbepaling echo; die hebben wij in week 17 gedaan. Maar het was niet helemaal duidelijk wat het geslacht was.

  • De baby voor het eerst voelen; dit gebeurde in week 19. Een week later kon vriendlief het ook voelen.

  • De 20-weken echo; dan checken ze de baby d.m.v. een medische echo of alles er goed uit ziet. En wij kregen de bevestiging op het geslacht 😀

Na de 20-weken echo is het eigenlijk afwachten tot de geboorte. Tussen dan en de bevalling ga je alleen maar op controles bij de verloskundige voor je bloeddruk, gewicht en uitwendige controles aan je baby. Wij hebben gelukkig een verloskundige met echo-apparaat dus hebben nog een paar keer mogen sneak peaken. De helft van je zwangerschap zonder mijlpaal, nou nee dank je. Dus wij hebben er één aan toegevoegd.

Maar toen kwam er nòg een mijlpaal bij ?

  •  Het indalen van de baby; en dat bestaat weer uit 2 delen. Indalen maar baby zit nog niet vast én indalen en baby zit vast. Beide hebben weinig te betekenen over wanneer je bevalt. Wat dan wel fijn is is dat de baby goed en klaar ligt, hij past door je bekken en als mijn vruchtwater nu breekt er eigenlijk geen gevaar meer is dat de navelstreng eerst ‘indaalt’ en om zijn nekje terecht komt.

Vanaf week 32 begon voor mij het wachten dat de verloskundige zou zeggen ‘je baby is ingedaald’. Waarom ik dat zo belangrijk vind, geen idee. Gewoon omdat dat weer een mijlpaal is denk ik:) Week 35 kreeg was het zinnetje daar ‘je baby is ingedaald, maar zit nog niet vast’. Huh? Wat is dat nou weer? Hij kan nog terug, maar dat gebeurt bijna nooit. Nu dus wachten tot hij vast zit. Week 36 zei ze er niks over. Maar afgelopen dinsdag, week 37, zei ze dat hij ingedaald en vast zit. Yeahhh!! En nu? Tja nu niks. De volgende mijlpaal wordt de grootste en de belangrijkste ooit:

  • De bevalling

Maar hierover meer, zodra we bevallen zijn? en dat kan nog 4 weken en 1 dag duren hihi

Speciaal voor jou

Geef een reactie