Baby Pilates samen met mama

baby-pilates-eMyLife-header

Als je mij volgt op Facebook, Instagram of hier op mijn blog, dan heb je vast wel voorbij zien komen dat ik sinds 2 maanden Baby pilates lessen volg samen met baby Jax. Deze lessen volgen wij bij Marianna Stefanovska Balletschool. Dit is de eerste school in Nederland die Pilates voor Baby en moeder heeft geïntroduceerd.

Baby en mama lessen

Tijdens mijn zwangerschap volgde ik zwangerschapsyoga. Het rustige tempo en het zen worden vond ik heel erg fijn. In het begin was ik bang dat het te zweverig was, maar dat was het absoluut niet! Vooral de ademhalingsoefeningen om te ontspannen (ook tijdens mijn bevalling heb ik hier veel aan gehad) en de oefeningen voor mijn rug heb ik regelmatig thuis gedaan. Na mijn zwangerschap vond ik dat ik fysiek wel iets meer aan kon, maar door de totaal ruptuur tijdens mijn bevalling kon ik het nog niet aan om iets actiefs te doen. En, ik wou graag iets samen doen met Jax! Pamperdans leek me leuk maar dat is pas vanaf 2 jaar. Zwemmen is niet op mijn vrije dag. Ik heb heel wat af gegoogled, en uiteindelijk kwam ik via Facebook bij babylessen Hilversum uit. Babylessen Hilversum kan je volgen bij Marianna Stefanovska Balletschool in het centrum van Hilversum. Er worden diverse lessen aangeboden; baby dans, baby pilates en baby yoga. Ook kan je kiezen voor combi-lessen, dan volg je elke les een andere soort. Mega leuk of niet?!

Waarom Baby Pilates?

Aangezien ik op de dinsdag vrij ben werd het voor Jax en mij een proefles Baby Pilates. Naast yoga wou ik altijd al een keertje Pilates proberen, dus hoe tof dat ik dit nu samen met Jax kon gaan proberen. Die dag werden Jax en ik hartelijk welkom geheten door Marianna, de eigenaresse van de balletschool die o.a. deze les geeft. De les begint met een uitleg over pilates en wat de voordelen van deze bewegingsvorm zijn voor moeder en baby. Ze legt ook uit dat baby’s een beetje verfrommeld geboren worden, wat logisch is als je door zo’n kleine uitgang moet 😛 en dat we hier oefeningen met ze doen om hun spieren langer te maken. De groepjes bestaan maar uit een paar moeders met baby’s. Het fijne hieraan vind ik dat je echt persoonlijke begeleiding krijgt tijdens de oefeningen, waardoor je ze ook echt goed uitvoert. Er wordt rekening gehouden met wat voor bui de baby’s hebben. Zijn ze rustig dan doen we meer oefeningen voor onszelf. Zijn de baby’s onrustig, dan doen we oefeningen met hun.  Alle oefeningen gaan op een rustig tempo met veel aandacht voor je spieren en ademhaling. En je gelooft het of niet, ik heb elke keer echt spierpijn. En Jax.. die geniet van alle oefeningen en aandacht hihi. Lekker op mijn buik liggen terwijl ik buikspier oefeningen doe, op mijn benen hangen terwijl ik mijn rug train. Naar mijn handen en voeten grijpen wanneer ik mijn eigen oefeningen doe. Daarom denk ik dat zowel Jax als ik, dit echt een top activiteit vinden voor moeder en baby! Wij beleven er in ieder geval heel veel plezier aan en ook onze spieren worden soepeler, sterker en langer.

Wat wil je nog meer! Sporten samen met je kind, dat voelt niet eens als sport! I D E A A L !!

De oorsprong van Pilates

Pilates oefeningen zijn ontwikkeld door Joseph Hubertus Pilates. Hij werd in 1883 geboren in Duitsland en had als kind last van astma en acute reuma. Hij stortte zich op beweging en atletiek, en verdiepte zich steeds meer in allerlei bewegingsoefeningen. Ook liet hij zich inspireren door het Griekse klassieke ideaal; Body, mind and spirit, en zo begon hij zijn eigen oefeningen te ontwikkelen. Toen hij volwassen was was hij niet meer het jongetje die altijd last had van zijn gezondheid, maar een fanatiek skiër, bokser, turner en duiker. In 1912 verhuisde hij naar Engeland waar hij werkte als zelfverdediging instructeur voor detectives aan Scotland yard. Tijdens de eerste wereldoorlog wou hij mensen helpen om hun gezondheid terug te krijgen en hun spieren weer te verstevigen. Dit deed hij door middel van oefeningen die de nadruk hadden op gecontroleerde precieze bewegingen.

joseph-pilatesNa de oorlog keerde terug naar Duitsland waar de bekende namen uit de danswereld zijn Pilates oefeningen hadden opgemerkt en verweven hadden in hun dansroutines – oefeningen. Toen hij in 1926 immigreerde naar Amerika opende hij daar samen met zijn vrouw Clara een sportschool, naast een dansschool. Al snel kwamen dansers Pilates lessen volgen bij  Joseph en Clara. Zo’n 8 jaar geleden werd Pilates een hype by the rich and famous en al snel werden in New york Mommy and baby pilates lessen ontwikkeld. Dit waaide o.a. over naar Nederland. Pilates en dans zijn dus best met elkaar verweven. Niet zo gek dus dat Marianna op haar balletschool besloot om Baby Pilates lessen te geven.

Speciaal voor jou

2 reacties

    1. Hoi Eline, dat we hebben samen veel plezier! Ook bijzonder dat je zoiets al kan doen met zo’n kleine baby hihi. Groetjes, Emy